8 leggyakoribb téma

Hogyan valósulhat meg az ökológiai termesztésben a tápanyagellátás?

739
HOZZÁSZÓLÁS:

Az ökológiai termesztés rendszerében a tápanyag-visszapótlást istállótrágyákra, ipari és mezőgazdasági, valamint élelmiszer-ipari melléktermékekre, növényi eredetű termékek és melléktermékek felhasználására alapozzuk.komposzt

Istállótrágyák

Idetartozik az istállótrágya, a híg trágya és a dehidratált baromfitrágya. Istállótrágyának nevezzük a gazdasági állatok szilárd ürülékének (bélsár) és híg ürülékének (vizelet), valamint az alomnak különböző arányú keverékét.

Lehet ló-, szarvasmarha-, sertés-, juh-, kecske- és nyúl-, valamint a baromfitrágya. Ezek közül a legjobb minőségű a szarvasmarha- és a juhtrágya. A lótrágyát korábban a kertészeti termelésben melegágyakban használták fel, ma már e területen alig-alig alkalmazzák, de volumene is jelentősen lecsökkent.

A szerves trágyák felhasználásuk előtt erjesztési folyamaton esnek át. Az érlelés helye lehet a trágyaszérű, az állati kifutó, a karám és a mélyített (aklos) istálló. A legjobb trágya általában a mélyített juhistállókban keletkezik. Az istállótrágyát felhasználásig trágyaszarvasban deponálják.

Komposztok

Komposztálásra bármilyen istállótrágya, növényi eredetű alapanyag, a szántóföldi növénytermesztés maradványai (szalma, kukoricaszár), fák és növények nyesedékei, fakéreg, fű, lomb alkalmas.

Lehet komposztálni a textil-, bőr-és papíripar melléktermékeit és az élelmiszeripar, így a hűtő- és a szeszipar melléktermékeit, a kommunális hulladékokat (külön gyűjtött konyhai és kerti hulladék, papír, szennyvíziszap stb.).

A komposzt a kertészeti és mezőgazdasági termelés számára tökéletes tápanyagforrás, talajjavító anyag, amely védi növényeinket az aszálytól és a betegségektől. Elkészítése egyszerű, használata biztosan növeli a termés mennyiségét és javítja annak minőségét.

A komposztálás történhet nyitott rendszerben, amikor 10 m hosszú és 3 m magas halomba rakják a komposztálandó anyagokat. Ha silóba, silófolyosóba történik a komposztálás és zárt helyen (általában fólia alatt vagy üvegházakban elhelyezett silófolyosókban), akkor félig zárt rendszerekről beszélünk.

Zárt rendszerek azok, amikor a komposztot tartályokban, bokszokban, konténerekben, silókban vagy forgódobokban készítik. A komposztálás folyamata négy fő részre osztható. Az első, amikor a mikroorganizmusok elkezdik az anyagok lebontását, ez hőleadással jár, így a halom hőmérséklete emelkedik.

A második szakaszban a hőmérséklet 60 °C-ra emelkedik. A kémhatás lúgossá válik, mivel ammónia szabadul fel a fehérjék bontásakor. A harmadik szakaszban a hőmérséklet csökkenésével a termofil gombák szaporodnak el a halomban és elkezdik a cellulózt bontani, az első szakasz mikroorganizmusai is újra aktívak lesznek. Ez a folyamat viszonylag gyorsan, néhány hét alatt lezajlik.

Az utolsó szakasz az érés, amely néhány hónapot igényel. A reakciók a megmaradt szerves anyagban mennek végbe, amelynek eredményei a stabil humuszanyagok vagy huminsavak.

Ipari, mezőgazdasági, élelmiszer-ipari mellék-termékek, növényi eredetű anyagok

Idetartozik az iparban keletkező vérliszt, pataliszt, szaruliszt, szőr, szőrme, toll-, szőrőrlemény, haj, a szarv, a szaruforgács és szaruliszt, a csontliszt vagy dezselatinizált csontliszt, állati csontszén.

Növényi eredetű termékek a melasz tőzeggel, perlittel, a maláta és a fűrészpor, faforgács komposztálva és a fahamu. Idetartoznak a földtani képződmények, kőzetek, kőporok, így a tőzeg, a lápföld, a mészkő, a dolomit, a lginit, riolittufa, zeolit, bazalttufa, bentonit, illit, kaolin.

739
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

7509

Kapcsolódók |

Hasonló cikkek, témák
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]