8 leggyakoribb téma

Melyek a leggyakoribb talajművelési rendszerek?

761
HOZZÁSZÓLÁS:

A mai talajművelési rendszerek az ökológiai növénytermesztésben azt a célt szolgálják, hogy legyen összhang és harmónia a környezetvédelem és a termesztéstechnológia között. Ezek a talajművelési rendszerek az alábbiak.

Talajművelési rendszerek

 1. Szántásos, csökkentett talajművelésű rendszerek. Az alapművelés váltva forgató ekével történik, a vetőágy-előkészítésre és a vetésre korszerű eszközöket alkalmazunk, esetleg talajlazítással kombináljuk azt. A művelési rendszer menetszáma 3-5. Célszerű ezt a rendszert időszakosan alkalmazni, a rögösödés és a nagy energiaigény elkerülése érdekében. Kedvezőtlen hatása a talajnedvesség csökkenése és a talajfelszín takaratlansága.
 2. Forgatás nélküli, kímélő és javító művelési rendszerek. Ez a rendszer a szántást nehéz kultivátoros műveléssel váltja ki, időszakonként középmélyen lazít, a tárcsázásra, a talajmarásra, valamint a kombinált eljárásokra alapoz.
 3. Nehézkultivátoros alapművelésre épülő rendszer. Mind szántóföldi, mind kertészeti növények termesztése esetén alkalmazható. A sekély és lezárt tarlóhántás után nehézkultivátorral mélyítő művelést végzünk mindaddig, amíg el nem érjük a tervezett maximális mélységet. Ezután a magágykészítés, a vetés és a felület lezárása egy menetben történik.
 4. Középmély lazításra alapozott rendszer. Akkor ajánlott alkalmazása, ha a talaj a felszín alatti rétegekben károsan tömörödött. A műveleti sorrend szerint a sekély és lezárt (hengerezett) tarlóhántást középmély lazítás követi 20^0 cm-es mélységben, melyet tárcsa-, vagy ásó-, illetve forgóboronálás egészít ki. A vetés és a vetés utáni elmunkálás egy menetben történik.
 5. Tárcsás alapművelésre épülő rendszer. A tarló-hántást sekély tárcsázással végezzük, a felületet lezárjuk. A hántott tarló ápolása mindig tárcsával és annak tömörítésével történik. Az alapművelést 18-20 cm mélységben tárcsázással végezzük. A magágykészítés, a vetés, a felszínzárás egy menetben történik.
 6. Talajmarásra épülő talajművelési rendszer. Főként tavaszi vetésű szántóföldi és kertészeti növények talaj-előkészítésére ajánlott. Tavasszal talajmarás és felszínegyengetés lehetőleg egy menetben, lezárással együtt.
 7. Kombinált művelés és vetés. Alkalmazható a különböző betakarítási idejű elővetemények után általában őszi vagy tavaszi gabonák alá. A gépkombináció alapművető elemei: kultivátor, ásóborona, talajmaró vagy forgóborona. Őszi gabonák alá korai betakarításé elővetemény után tarlóhántást végzünk sekélyen. A tarló ápolása az árvakeléstől függően mélyebben történik, mint a tarlóhántás. Az alapművelés és annak elmunkálása, a magágykészítés és a vetés, utána a felszínlezárás egy menetben történik.
 8. Vetőkultivátoros rendszerek. A vetőkultivátoros vetésmód a szántóföldön alapművelésben általában nem részesített, hántott tarlóba történő vetés. Vetéskor a talajt a vetés mélységéig, a teljes felületen bolygatjuk. Alkalmazható bármely vetésidejű növény alá, ha a talaj a 10 cm alatti rétegekben nem tömörödött.
 9. Művelés nélküli rendszerek (direktvetés). Direktvetéskor talajbolygatás csak vetéskor, a vetősorban, a felület legfeljebb 10%-ában történik.
 10. Bakhátas művelés és vetés. A bakhát olyan állandó sor és sorközformáció létrehozása, amelyben a vetősor az év legnagyobb részében 12-22 cm-rel magasabb a sorköznél. Széles sorközű szántóföldi és kertészeti növények termesztési rendszere.
 11. Sávos művelés és vetés. Sávos műveléskor a felület egyharmadán talajbolygatás történik vetés előtt. Széles sorközű szántőföldi és kertészeti kultúrák esetén alkalmazzuk.

A felsorolt művelési rendszereket szélsőséges években, tartósan száraz vagy csapadékos években alkalmazzuk. Azt kell kiválasztania a gazdálkodónak, amely az adott talajon és időjárás mellett a legnagyobb eredménnyel biztat.

761
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

7509
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]